Μέλι!!! Η υφή του παχύρρευστη, η γεύση του γλυκιά, η εμφάνισή του κεχριμπαρένια! Θυμαρίσιο ή ανθέων, γλύκανε πολλές φορές τον ουρανίσκο μας. Όμως, είναι δυνατό να αποτελεί και έναν πολύτιμο υπερασπιστή της υγείας μας; Η αρχαία επιστήμη της μελισσοθεραπείας λέει ναι!
Μέλι!!! Η υφή του παχύρρευστη, η γεύση του γλυκιά, η εμφάνισή του κεχριμπαρένια! Θυμαρίσιο ή ανθέων, γλύκανε πολλές φορές τον ουρανίσκο μας. Όμως, είναι δυνατό να αποτελεί και έναν πολύτιμο υπερασπιστή της υγείας μας; Η αρχαία επιστήμη της μελισσοθεραπείας λέει ναι!
Μια πολύ παλιά ιστορία: όλα τα προϊόντα της μέλισσας μπορούν να αξιοποιηθούν από τον άνθρωπο, ιδιότητα που δεν ξέφυγε της παρατήρησης των αρχαίων λαών. Η δρ. Ευφροσύνη Παπακωνσταντίνου, ολιστική παθολόγος-ομοιοπαθητικός-βελονίστρια, μας πληροφορεί ότι «ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την τεχνική του τσιμπήματος με το δηλητήριο της μέλισσας, για να ανακουφίζει τους πάσχοντες από ρευματισμούς, τεχνική που ήταν γνωστή και στα αιγυπτιακά ιερατεία για τη θεραπεία των Φαραώ». Επίσης, συνιστούσε τη χρήση της πρόπολης για την επούλωση των πληγών, τη χρήση του κεριού για καταπλάσματα στο λαιμό καθώς και τη χρήση του δηλητηρίου της σε περιπτώσεις ρευματοπάθειας.
Τα πιο σημαντικά μελισσοκομικά φάρμακα:
Μέλι: η συχνή του κατανάλωση βελτιώνει την πέψη των τροφών, ελαττώνει τον αριθμό μικροβίων του εντερικού σωλήνα και βοηθά στη θεραπεία ασθενών από έλκος του δωδεκαδακτύλου και του στομάχου. Οι αντιβηχικές, αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες το καθιστούν ανακουφιστικό σε περιπτώσεις πονόλαιμου, βήχα, βραχνάδας ή ακόμα και αφωνίας. Θα πρέπει ακόμα να αναφέρουμε την ευεργετική του επίδραση σε εκδορές, κοψίματα, αποστήματα, πληγές κατάκλισης, εγκαύματα, εξαιτίας της αναλγητικής, επουλωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του.