Συχνές Ερωτήσεις 2017-10-25T15:48:27+00:00

Dr Εφη Παπακωνσταντίνου

Συχνές ερωτήσεις για το βελονισμό

Συχνές ερωτήσεις για το βελονισμό

YIN ΚΑΙ YANG 2017-07-20T16:59:13+00:00

ΥΙΝ και ΥΑΝGείναι οι δύο συμπληρωματικοί όροι της φιλοσοφίας των αντιθέτων και σε αναφορά με τα όργανα μεταφράζονται τέλεια σε γεμάτο (συκώτι , νεφρός .σπλήνας ….) και κοίλο (χοληδόχος κύστη , ουροδόχος κύστη , στομάχι …. ).
Κάθε όργανο – μεσημβρινός Κύριο , γεμάτο είναι ζευγάρι με ένα όργανο – μεσημβρινό Κύριο, κοίλο , π.χ συκώτι – χοληδόχος κύστη και νεφρός – ουροδόχος κύστη .
Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική η κυκλοφορία της ενέργειας QIκαι του αίματος έχει ένα ρυθμό 24 ωρών με σταθερά ωράρια και ένα pick μέγιστο και ελάχιστο 2 ωρών για κάθε κανάλι – όργανο.
Π.χ καρδιά 11π.μ. με 13 μ.μμέγιστοpick, ελάχιστο pick 23 π.μ με 1 μ.μ..
Το λεπτό έντερο που είναι συζευγμένος μεσημβρινός του μεσημβρινού της καρδιάς έχει το μέγιστο pick της ενέργειας 13,00 μ.μ με 15,00 μ.μ. και το ελάχιστοpickτης ενέργειας 1,00 π.μ με 3 π.μ.

Τι είναι οι μεσημβρινοί στον βελονισμό; 2017-07-20T16:58:48+00:00

Οι μεσημβρινοί του βελονισμού οριζόμενοι επίσης σαν κανάλια είναι αγωγοί των οποίων η ύπαρξη σε φυσικό επίπεδο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Είναι αγωγοί στους οποίους κατανέμεται ηλεκτρικό και μαγνητικό ρεύμα οι οποίοι συνδέουν μεταξύ τους μέρη και περιοχές διαφορετικές και απομακρυσμένες του σώματος , όπως π.χ την κροταφική περιοχή της κεφαλής με την εξωτερική πλευρά του ποδιού και το όργανο χοληδόχος κύστη, τον πνεύμονα με την άκρη του αντίχειρα , το στομάχι με την περιοχή της κάτω γνάθου του προσώπου και το άκρο του δευτέρου δαχτύλου του ποδιού .
Το σύστημα των μεσημβρινών στον βελονισμό αποτελείται από 12 ΚΥΡΙΟΥΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥΣκαθένας των οποίων συνδέεται με το αντίστοιχο εσωτερικό όργανο και κατέχει τα δικά του σημεία . Οι 12 ΚΥΡΙΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ και τα αντίστοιχα όργανα διακρίνονται σε έξιYIN(τρείς στο άνω άκρο και τρεις στο κάτω άκρο) και έξιYANG (τρείς στο άνω άκρο και τρεις στο κάτω άκρο).

Πως επιτυγχάνει ο βελονισμός την εξάλειψη του πόνου ; 2017-07-20T16:58:25+00:00

Η εφαρμογή των βελονών τροποποιεί το ηλεκτρικό πεδίο μεταξύ των μεμβρανών των κυττάρων και δημιουργεί έναν νευρικό ερεθισμό με ταυτόχρονη απελευθέρωση ειδικών νευροδιαβιβαστικών ουσιών των ενδορφινών που τροποποιούν την απάντηση στον πόνο .Το αποτέλεσμα είναι η απομείωση του πόνου, η λύση του μυϊκού σπασμού η μείωση της έκκρισης διαφόρων ουσιών φλεγμονής , η μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης . Κατά την κινέζικη ιατρική αποκαθιστάται η ενεργειακή ισορροπία δηλαδή η ηλεκτρομαγνητική ισορροπία μεταξύ οργάνων και σπλάχνων δρώντας σε όλους εκείνους τους εξωτερικούς παράγοντες που επιφέρουν αναστάτωση στην εσωτερική ομοιόσταση.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις του βελονισμού ; 2017-07-20T16:58:03+00:00

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις. Οι βελόνες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ζώνες όπου υπάρχει φλεγμονή , πληγές ή νεοπλασίες. Στον ωτοβελονισμό υπάρχει αντένδειξη και κυρίως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηλεκτροβελονισμός σε ασθενείς που φέρουν μεταλλικές προθέσεις, μεταλλικές βαλβίδες στην καρδιά ή έχουν βηματοδότη.

Μπορεί ο βελονισμός να θεραπεύσει την ημικρανία ; 2017-07-20T16:57:44+00:00

Ναι. Υπάρχει απόλυτη ένδειξη για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στις κεφαλαλγίες και τις ημικρανίες , πράγμα το οποίο είναι επισήμως αναγνωρισμένο και από την παγκόσμια οργάνωση υγείας. Προσωπικά χρησιμοποιώ ειδικές τεχνικές ωτοβελονισμού με στατιστικά άριστα αποτελέσματα σε όλες τις μορφές. Υπάρχει ένδειξη θεραπείας ημικρανίας με ωτοβελονισμό ακόμα και για τα μικρά παιδιά. Απαραίτητη η θεραπεία συντήρησης μια φορά τον μήνα.

Μπορεί επίσης να μειώσει την διάρκεια του τοκετού και να διευκολύνει την έξοδο του εμβρύου; 2017-07-20T16:57:24+00:00

​Ναι. Είναι απαραίτητη όμως μεγάλη προσοχή εκ μέρους του γιατρού γιατί υπάρχουν σημεία τα οποία είναι απαγορευμένα στην εγκυμοσύνη.Υπάρχουν όμως σημεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια.Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανώδυνο και εύκολο τοκετό διότι έχει αναλγητική δράση και μπορεί να βοηθήσει τον αναισθησιολόγο να χρησιμοποιήσει μικρότερη δόση αναισθητικών φαρμάκων π,χ κατά την διάρκεια της επισκληρίδιας αναισθησίας για αναλγητικό σκοπό .

Με ποια συχνότητα γίνονται οι συνεδρίες; 2017-07-20T16:57:00+00:00

Στην οξεία φάση 2-3 φορές την εβδομάδα , άλλως 1 φορά την εβδομάδα .

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για μια μέση θεραπευτική προσέγγιση ; 2017-07-20T16:56:05+00:00

Γενικά 8-10 συνεδρίες.Υπάρχουν βέβαια ειδικοί κύκλοι θεραπειών που απαιτούν 12 συνεδρίες .Πολλές φορές ενδείκνυται μια θεραπευτική συνεδρία τον μήνα σαν θεραπεία συντήρησης .

Μπορεί να μειωθεί η όρεξη με τον βελονισμό ; 2017-07-20T16:55:47+00:00

Ναι. Να θυμίσουμε όμως ότι είναι απαραίτητη η τήρηση ενός ειδικού διαιτολογίου το οποίο είναι συνήθως διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας στην δυτική ιατρική , γιατί δεν φτάνει μόνο να περιορίσουμε τις υπερβολές στην πρόσληψη της τροφής και να περιορίσουμε την λήψη τροφών στις οποίες έχουμε διατροφική δυσανεξία , αλλά θα πρέπει επίσης να προσλαμβάνουμε τροφές που είναι κατάλληλες για την δικής μας περίπτωση και πιθανώς να έχουν θεραπευτική δράση σύμφωνα και με την ρήση του Ιπποκράτη ¨Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου¨. Η ανάκαμψη της ισορροπίας του οργανισμού σε φυσικό – ψυχικό – συναισθηματικό επίπεδο , στο οποίο στοχεύει κατά γενικό τρόπο ο βελονισμός επιφέρει ταυτόχρονα την μείωση της υπερβολικής αίσθησης όρεξης και σταθεροποιεί τις συνήθειες του συνεχούς τσιμπολογήματος, που συνήθως οφείλεται σε μια γενικευμένη κατάσταση στρες την οποία βιώνει ο ενδιαφερόμενος.

Μπορεί να κοπεί το κάπνισμα με τον βελονισμό ; 2017-07-20T16:55:23+00:00

Ναι. Όπως όμως σε όλα τα προβλήματα είναι απαραίτητη η συνεργασία του ασθενούς και η τήρηση των κανόνων .

Πως γίνεται μια θεραπεία βελονισμού ; 2017-07-20T16:55:05+00:00

Θα παραμείνετε ξαπλωμένοι στην ιατρική κλίνη για περίπου 20-30 λεπτά, σε απόλυτο relax . Η στρατηγική επιλογή της τοποθέτησης των βελονών γίνεται από τον γιατρό αφού προηγουμένως έχει πάρει ιατρικό ιστορικό και έχει επιλέξει ποια είναι τα κατάλληλα σημεία για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα .Θα αισθανθείτε μια παροδική αίσθηση είτε ζέστης , είτε μουδιάσματος που δείχνει την διέλευση της ενέργειας , της ζωτικής ενέργειας που διανύει το σώμα μας και θα αισθανθείτε μια γενική αίσθηση ευεξίας .
Ο ιατρός πριν προβεί στην βελονιστική συνεδρία πραγματοποιεί μια λήψη ιατρικού ιστορικού ολοκληρωμένη, συλλέγει όλες τις κλινικές πληροφορίες, ακτινογραφίες και όλες τις υπόλοιπες απεικονιστικές εξετάσεις, σημειώνει οποιαδήποτε κλινική πληροφορία από εξειδικευμένες επισκέψεις ασθενούς σε άλλες ειδικότητες ιατρών και επίσης λαμβάνει υπ΄ όψιν του την φαρμακευτική αγωγή που ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει.

Ο βελονιστής ιατρός μετά την προσεχτική κλινική εξέταση και το ειδικό βελονιστικό ιστορικό που παίρνει , θα κάνει μια διάγνωση η οποία λαμβάνει υπ΄όψιν της τόσο τα φυσικά συμπτώματα που του αναφέρει ο ασθενής όσο επίσης και την ψυχική του κατάσταση τις συνήθεις του και τις προτιμήσεις του, την οικογενειακή κατάσταση και τις συνθήκες εργασίας του .

Οι βελόνες προκαλούν πόνο ; 2017-07-20T16:54:46+00:00

Οι βελόνες γενικά δεν προκαλούν πόνο και γιατί είναι πολύ λεπτές και γιατί μπαίνουν σε βάθος λίγων mm.Η αίσθηση της διέλευσης του QI , δηλαδή της ενέργειας , μπορεί να προκαλέσει μία αίσθηση παροδικού μουδιάσματος το οποίο είναι απόλυτα ευεργετικό και δεικνύει επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα .

Πως είναι κατασκευασμένες οι βελόνες του βελονισμού και πως λειτουργούν; 2017-07-20T16:54:27+00:00

Η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι λεπτή αποτελείται από δυο διαφορετικά μέταλλα (π.χ ατσάλι και χαλκό) ένα για το σώμα της βελόνας και το άλλο για την λαβή.Επειδή μεταξύ των δυο μετάλλων δημιουργείται ηλεκτρικό ρεύμα , η βελόνα είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με την ενέργεια του κυττάρου, που συσσωρεύεται στην επιφάνεια του σώματος , τροποποιώντας την προς θεραπευτική κατεύθυνση. Επομένως δεν πρόκειται για μια απλή βελόνα αλλά για ένα ηλεκτρόδιο .Η βελόνα τροποποιεί τα ηλεκτρικά φορτία , δηλαδή την ενέργεια του σώματος μας πηγαίνοντας να εξισορροπήσει την ηλεκτρική ενέργεια των άρρωστων οργάνων .

Γιατί να απευθυνθώ για θεραπεία με βελονισμό ; 2017-07-20T16:54:07+00:00

Συνήθως οι άνθρωποι που απευθύνονται στον βελονισμό ζητούν να θεραπευθούν χωρίς να διατρέξουν κίνδυνο από την χρήση φαρμάκων, που είτε θέλουν να τα αποφύγουν από πεποίθηση ή αντενδείκνυται η χρήση τους στην κατάσταση της υγείας τους , είτε επειδή θέλουν να απευθυνθούν σε μια ιατρική ποιο φυσική που δεν πρόκειται να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις και δεν έχει παρενέργειες. Πολύ συχνά απευθύνονται στον βελονισμό γιατί οι άλλες θεραπευτικές τεχνικές που έχουν ακολουθήσει δεν τους έχουν δώσει λύση μέχρι τώρα.

Κλείστε Ραντεβού

Το Ιατρείο μας λειτουργεί στο Παλαιό Φάληρο στην οδό Aχιλλέως 7-9 (απέναντι απο την στάση Μουσών του τραμ).
TK 17562, Τηλέφωνο: 2107517837-6937066638